Ako rozvíjať štartovú rýchlosť pomocou odporového padáku

Odporový padák. Pre niekoho známe pre iného menej známa pomôcka, ktorá je využiteľná pri rozvoji rýchlostných schopností. Pozrime sa na to, aké sú možnosti rozvoja akceleračnej (štartovej) rýchlosti s našim bežeckým odporovým padákom. Ako prvé si musíme určiť dĺžku štartu. Ideálne je voliť podľa danej športovej špecializácie. Pozrieť sa na to, aké dlhé úseky potrebuje […]...
21. mája 2015 | Michal Pataky | 0 komentárov

Odporový padák. Pre niekoho známe pre iného menej známa pomôcka, ktorá je využiteľná pri rozvoji rýchlostných schopností.


Pozrime sa na to, aké sú možnosti rozvoja akceleračnej (štartovej) rýchlosti s našim bežeckým odporovým padákom.


Ako prvé si musíme určiť dĺžku štartu. Ideálne je voliť podľa danej športovej špecializácie. Pozrieť sa na to, aké dlhé úseky potrebuje daný športovec robiť najčastejšie a následne si zvolíme vzdialenosť .


Následne si musíme uvedomiť ďalšiu podstatnú vec a tou sú intervaly odpočinku medzi jednotlivými štartami. Ak sa chceme baviť o rýchlosti, tak je dôležité vykonávať opakovania vždy v maximálnej intenzite. Preto musíme zabezpečiť dostatočne dlhý interval odpočinku. Vieme, že obnova ATP a CP systému v organizme trvá približne 3 min v prípade úplného vyčerpania týchto zdrojov (maximálna intenzita v objeme cca 6 - 7 s).  V našom prípade však máme menší objem, preto aj interval odpočinku môže byť o niečo kratší. Pracovať budeme s intervalom odpočinku (IO) cca 2 min.


Podľa knihy Teória športu a didaktika športového tréningu autori odporúčajú dodržiavať tieto metodické zásady:


Intenzita 97 - 100%


Objem: do 5 - 7 s alebo 50 - 60 m


Celkový objem v tréningu: do 40 - 60 s alebo do 400 - 600 m


Interval odpočinku: pri trvaní do 2 s 0,5 - 1 min, pri trvaní do 4 s 1,5 - 2 min, pri trvaní do 6 s 3 min


Treba si uvedomiť, že pri rozvoji rýchlostných schopností musí byť intenzita okolo 100%, t.j. ak prvý úsek odbehneme za 4,1, tak aj posledný musí byť okolo 4,1. Preto odporúčame zaraďovať dlhšie odpočinky aj v prípade krátkych úsekov. Kľudne aj v našom prípade štartov na 10m môžeme mať IO cca 3 min.


Poďme na príklad konkrétneho tréningu na rozvoj akceleračnej rýchlosti s odporovým padákom:


TJ č. 1. Polovysoký štart


Intenzita: 100%


Objem / dĺžka úseku: 15 m


IO: 2 min (3 min u menej skúsených zverencov)


Počet opakovaní: 10


Celkový objem v TJ: 100 m


TJ č. 2. Nízky štart


Intenzita: 100 %


Objem / dĺžka úseku: 20 m


IO:  2,5 min (3 min u menej skúsených zverencov)


Počet opakovaní: 7


Celkový objem v TJ: 140 m


Zo začiatku odporúčame rozvíjať akceleračnú rýchlosť bez padáku až v ďalšej fáze využiť aj túto pomôcku. Dbáme na 100% intenzitu. V prípade krátkej pauzy a veľkého množstva odbehaných úsekov nebudeme rozvíjať akceleračnú rýchlosť ale skôr vytrvalosť v rýchlosti. Vždy musíme vychádzať zo všeobecných metodických zásad rozvoja rýchlosti a prispôsobiť ich nášmu športu a cieľu.


Viac rôznych príkladov cvičení nájdeš v našom videu.




Odporový padák nájdeš v našom obchode TU (klikni na obrázok)

[caption id="attachment_2802" align="aligncenter" width="728"]bezecky odporovy padak - banner Chcem si kúpiť odporový padák TU:[/caption]

 

Páči sa ti a pomohol ti tento článok? Tak budeme radi, ak ho posunieš ďalším športovcom na Facebooku alebo na ostatných sieťach.

 

Autor: Mgr. Michal Pataky

Použitá a odporúčaná literatúra

KAMPMILLER et. al. Teória športu a didaktika športového tréningu. Bratislava : ICM Agency, 2012. ISBN 978-80-89257-48-5

Komentáre

komentáre