Aký je Život bez pšenice?
Život bez pšenice … aký je? Aký by mohol byť? Je reálny? Zalistujte si niekedy v albumoch svojich rodičov a prarodičov a s najväčšou pravdepodobnosťou vám udrie do očí, akí boli všetci štíhli. Ženy nosili šaty číslo 34 a muži mali osemdesiat centimetrov v páse. Pod nadváhou sa vtedy rozumelo len nejaké to kilo navyše, obezita […]...
7. decembra 2014 | Michal Pataky | 0 komentárov
Život bez pšenice ... aký je? Aký by mohol byť? Je reálny?
Zalistujte si niekedy v albumoch svojich rodičov a prarodičov a s najväčšou pravdepodobnosťou vám udrie do očí, akí boli všetci štíhli.
Ženy nosili šaty číslo 34 a muži mali osemdesiat centimetrov v páse. Pod nadváhou sa vtedy rozumelo len nejaké to kilo navyše, obezita bola vzácnosťou. Tučné deti? Skoro nikdy. A že by mal niekto stopäť v páse? Kdeže. Deväťdesiat kiloví mladíci? Ani náhodou.
Ženy tej doby prakticky necvičili. (Pokladalo sa to za neslušné, podobne ako nemravné myšlienky v kostole.) Dneska si vyjdem v peknom počasí von a vidím desiatky žien, ako behajú, jazdí na bicykli, praktizujú power walking a všetky tie ďalšie veci, o ktoré by sme pred štyridsiatimi alebo päťdesiatimi rokmi ani nezavadili.
Prednesiem vám argumenty v tom zmysle, že problémy so stravou a zdravím u väčšiny Američanov (už aj Európanov) nespôsobuje tuk, nie je to ani cukor, ani nástup internetu a zánik poľnohospodárskeho životného štýlu. Je to pšenica - alebo skôr to, čo nám dnes pod názvom "pšenica" predávajú.
Presvedčíte sa, že to, čo jeme a čo je šikovne maskované ako trebárs otrubové pečivo alebo cibuľová ciabatta, nie je vôbec žiadna pšenica, ale zmenený produkt genetického inžinierstva z druhej polovice dvadsiateho storočia. Moderná pšenica má k pravej pšenicu asi rovnako blízko ako šimpanz k človeku.
GI (Glykemický index) bieleho chleba je 69, zatiaľ čo GI celozrnného chleba činí 72 a u cereálie Shredded Wheat to bolo 67, pričom glykemický index sacharózy (stolového cukru) sa rovnal 59. Áno, GI celozrnného chleba je naozaj vyšší ako u sacharózy (bežný biely cukor).
Mimochodom GI tyčinky Mars - nugátovej, čokoládovej, cukrovej, karamelovej a ďalších - je 68. Čiže lepší ako u celozrnného chleba. GI tyčinky Snickers činí dokonca 41 - a to už je oveľa lepšie ako glykemický index celozrnného chleba.
Pravda je taká, že miera spracovania potraviny nehrá z hľadiska krvného cukru takmer žiadnu úlohu. Pšenica je pšenica, či už spracovaná tak alebo onak alebo vôbec, nech je jednoduchá alebo zložitá, s vysokým alebo nízkym obsahom vlákniny - všetky jej produkty vyvolávajú podobne vysoké hladiny krvného cukru.
Vďaka svojej šialenej schopnosti vystreliť hladinu cukru kolmo hore a rozbehnúť jazdu na glukózo-inzulínovom tobogane, kedy sa vo vás prebúdza apetít, vznikajú návykové psychoaktívne exorfiny a ukladá sa útrobný tuk, kde je pšenica základná potravina číslo jedna, ktorej by sme sa mali vyvarovať, ak sa vážne chceme vyhnúť cukrovke, prípadne ju zmierniť alebo úplne vyliečiť.
Môžete vysadiť vlašské orechy alebo pekanové, ale na riziko diabetesu to rovnako nebude mať vplyv. Môžete prestať jesť špenát alebo uhorky, a zase sa nestane nič. Môžete si zakázať všetko bravčové a hovädzie, a stále sa to neprejaví. Stačí však vysadiť pšenicu a spustíte celý dominový efekt zmien: ubudne výkyv krvného cukru, žiadne exorfiny vás nebudú nútiť, aby ste sa pchali, nespustí sa glukózo-inzulínový cyklus podnecujúce apetít. A kde nie je glukózo-inzulínový cyklus, tam nie je ani najväčšia chuť k jedlu, len rýdza fyziologická potreba živín.
Keď sa scvrkne apetít, zníži sa príjem kalórií, rozpustí sa útrobný tuk, zlepší sa rezistencia na inzulín, a krvný cukor poklesne. Z diabetikov sa môžu stať nediabetici, z prediabetikov "neprediabetici". Všetky javy spojené so zlým glukózový metabolizmom ustúpia, medzi nimi vysoký krvný tlak, zápaly, glykácie, malé častice LDL, triglyceridy.
Poviem to stručne: vysaďte pšenicu a vyvrátite celú konšteláciu javov, ktoré by inak viedli k cukrovke a všetkým s ňou spojeným zdravotným následkom, užívaniu troch, štyroch, ak nie siedmych druhov liekov a skráteniu života o niekoľko rokov.
Odstránením pšenice dokážete odstrániť veľké množstvo problémov, schudnúť a sformovať postavu, ale aj pôsobiť preventívne voči chorobám, ktoré by nás mohli v budúcnosti postretnúť. Dokážete ľahko stratiť svoje pivné brucho, ktoré ani nie je tak celkom pivné, ako skôr pšeničné ...
Kniha Život bez pšenice je veľmi zaujímavé čítanie.
Veľmi často si poviete: "To snáď ani nemôže byť pravda." Avšak všetko nasvedčuje tomu, že to pravda je. Autor William Davis takmer každý odsek knihy potvrdzuje vedeckým výskumom alebo svojimi dlhoročnými lekárskym skúsenosťami s pacientmi, ktorých zdravotné problémy prestali práve vtedy, keď vysadili pšenicu zo svojho jedálničku. V knihe je použitých 264 iných literárnych zdrojov, čo pridáva na jej kvalite a hodnote. Okrem toho obsahuje aj recepty a konkrétne príklady jedálničkov pre život bez pšenice.
Sám som bol pred čítaním tejto knihy skeptický a dlho som sa odhováral rôznymi výhovorkami typu: "Načo to budeš čítať, veď to bude aj tak len ďalší výmysel niekoho, kto chce byť nasilu kontroverzný ..." Kniha ma presvedčila, že to tak nie je. Sám som si pri čítaní uvedomoval niektoré skutočnosti, ktoré som mal na sebe odsledované a ktoré som sledoval už v minulosti, ale aj teraz počas čítania, napríklad zvýšenie chuti do jedla alebo prudké výkyvy cukru a následný hlad a únava.
Knihu odporúčam každému, kto sa chce dozvedieť niečo nové z oblasti výživy a je schopný prijať a vstrebať niektoré, pre nás, možno radikálne a kontroverzné názory na stravovanie. Ale aj pre toho, kto sa chce stravovať trochu zdravšie ako doteraz.
Prečítajte si knihu a názor si spravte sami ...
Michal Pataky
ZDROJ:
William Davis, MD. 2013. ŽIVOT BEZ PŠENICE. ISBN 978-80-8159-024-5